School Holiday Fun a Diary : Bermanis-manis di pagi hari.
23rd Nov 2011.
Breakfast pagi ini.
Banana Choc pancake versi mama.
Good sleep + full tummy = Happy Kid
To see these faces of yours every morning = priceless feeling.
The reason for me to be 'manis' all day today.
But please behave.. mama got soooo many things to settle today.
Jangan bagi yang manis-manis tu bertukar masam pulak ye di petang hari..
hehheee.. enjoy your day today, Irfan!
Love you to the moon and back,
Mama.
Ok Irfan ni in case kalau bila-bila masa nanti Irfan nak try buat sendiri pan cake / lempeng pisang coklat ni, ni mama bagi resepi ok. Dan ini jugak untuk Auntie Najwa yang minta kat mama tadi. Resepi ni mama olah-olah sendiri ikut selera mama :-).
Cara-cara membuat Banana Choc Pan Cake Mama's version :
Sapukan brown sugar dekat pisang yang dah dibelah dua. Mama pakai pisang berangan. Lepas tu letak sedikit margerin dalam kuali dan goreng pisang tadi sampai kaler perang both side. angkat pisang tu dan ketepikan dalam pinggan.
Dalam satu mangkuk lain, bancuh tepung gandum, air, sedikit fresh milk, telur sebiji, setengah sudu teh minyak masak, dan secubit garam. Gaul rata. Ikut suka nak pekat mana. Lepas tu ambil sesenduk bancuhan, masak dalam kuali macam kita masa lempeng tu. Dah masak, angkat dan letak pisang-pisang tadi (ikut suka nak letak banyak mana).
Cairkan coklat masakan dalam periuk. Tuang sedikit coklat cair tu sedikit demi sedikit atas pisang / lempeng tadi.
Panggang kepingan almond dalam kuali tanpa minyak. Tabur almond tu atas pan cake yang dah diletak coklat tadi. Banyak mana, ikut selera. Selain dari almond, Boleh juga ganti dengan coklat rice, atau kismis. Hias dan makan!
Selain pan cake, pisang dan coklat itu pun boleh diletakkan dalam roti atau croissant, ikut selera masa tu nak makan apa. hehehe.. Boleh juga dihidang bersama one scoop of vanilla ice cream macam mama makan tadi.
Sapukan brown sugar dekat pisang yang dah dibelah dua. Mama pakai pisang berangan. Lepas tu letak sedikit margerin dalam kuali dan goreng pisang tadi sampai kaler perang both side. angkat pisang tu dan ketepikan dalam pinggan.
Dalam satu mangkuk lain, bancuh tepung gandum, air, sedikit fresh milk, telur sebiji, setengah sudu teh minyak masak, dan secubit garam. Gaul rata. Ikut suka nak pekat mana. Lepas tu ambil sesenduk bancuhan, masak dalam kuali macam kita masa lempeng tu. Dah masak, angkat dan letak pisang-pisang tadi (ikut suka nak letak banyak mana).
Cairkan coklat masakan dalam periuk. Tuang sedikit coklat cair tu sedikit demi sedikit atas pisang / lempeng tadi.
Panggang kepingan almond dalam kuali tanpa minyak. Tabur almond tu atas pan cake yang dah diletak coklat tadi. Banyak mana, ikut selera. Selain dari almond, Boleh juga ganti dengan coklat rice, atau kismis. Hias dan makan!
Selain pan cake, pisang dan coklat itu pun boleh diletakkan dalam roti atau croissant, ikut selera masa tu nak makan apa. hehehe.. Boleh juga dihidang bersama one scoop of vanilla ice cream macam mama makan tadi.
0 comments:
Post a Comment